Bygningen på Storegade 52, Assens – lidt historie 

Baserer sig først og fremmest på Marius Thorsens optegnelser AF 633. 

Huset blev opført 1891 som den første skole i Assens. Når Assens Skole fejrede 100 års jubilæum i 2001, er det med andre ord en gammel løwn. Første fløj i den nuværende skole blev opført 1901, men man havde åbenbart glemt – eller simpelt hen ikke vidst -, at Storegade 52 var skole i 7 år inden. 

Der var kun eet klasseværelse. Lærerboligen var ovenpå. Efter at den nye skole blev bygget, var bygningen til op i 1930erne forskole – eller det, der i dag vel svarer til 0. klasse. 

Under besættelsen beslaglagde tyskerne en del af den nye skole, og der var derfor igen undervisning her i bygningen. 

Efter 1945 holdt Falslev-Vindblæs kommune til i bygningen (administration og mødelokale). Det var dengang, fx i 1967, der kun var 4 telefonnumre til kommunen: eet til  kommunekontoret, eet til sognerådsformanden, eet til kæmneren og eet til vejformanden. De 3 sidstnævnte var private numre. 

Efter kommunesammenlægningen, hvor Falslev-Vindblæs Kommune kom med i den nye Mariager Storkommune, blev bygningen lokalkontor og tilholdssted for socialforvaltningen. Efter at der var bygget nyt i Mariager, overgik bygningen i 1980 til at være bibliotek.

Dette varede indtil 2010, hvor Biblioteket blev lukket og flyttet til Mariager. Det betød samtidigt, at bygningen blev ledig, og at vi kunne flytte herind samme år efter at have haft til huse forskellige steder på skolen.